Arrangementer

Nyheder

LITHIUMBATTERIER.
Skrevet af Poul Henning Pedersen, Autocamp

Indenfor det sidste stykke tid er lithiumbatterier blevet mere udbredt til brug i autocampere – og hvorfor nu det?
 
Lithiumbatteriet har mange fordele når vi taler om strømforsyning i autocamperen. For at belyse disse fordele nærmere, kan man lave en sammenligning med de traditionelle batterier der stadig bruges af mange, de såkaldte AGM- eller GEL-batterier.
 
Tager man udgangspunkt i f.eks. et 100 Ah batteri af typen AGM og et 100 Ah lithiumbatteri af typen LiFePO4, kan følgende sammenligninger opstilles:
 
  • Vægten, der selvfølgelig har stor betydning når vi snakker autocampere, da mange allerede har problemer med at holde camperen under de maks. 3500 kg som de fleste godkendt til. Et AGM-batteri med en ”størrelse” på 100 Ah vejer typisk omkring 30 kg, hvorimod et lithiumbatteri i samme ”størrelse” typisk vejer om 13 kg.
 
  • Størrelsen – her vinder lithiumbatteriet igen over AGM-batteriet, idet lithiumbatteriet typisk fylder lidt mindre – i størrelsesordenen ca. 85% af AGM-batteriet.
 
  • Ydelsen – hvor mange Ah man kan trække ud af batteriet inden det igen skal oplades, har rigtig stor betydning. Et AGM-batteri vil typisk kunne aflades med 50% af sin kapacitet, det vil sige at man vil kunne trække 50 Ah ud af batteriet før spændingen falder for meget. Lithiumbatteriet vil derimod kunne levere op til 85% af sin kapacitet, altså op til 85 Ah, inden et for stort fald i spændingen.
 
  • Selvafladning – står autocamperen i vinterhi, eller står den bare stille i en periode, vil det altid være nødvendigt at vedligeholde batteriet med en opladning en gang imellem. Igen har lithiumbatteriet den fordel at selvafladningen kun udgør under 3% om måneden, hvorimod et AGM batteri typisk ligger på 8%.
 
  • Opladning – her vinder lithiumbatteriet igen over AGM-batteriet, idet den typiske ladestrøm på et 100 Ah batteri vil være omkring 20 A, hvorimod lithiumbatteriet typisk vil kunne lades med 100 A. Dette er dog ikke så væsentligt i en autocamper, idet de færreste nok har mulighed for at lade med 100 A, men der er dog et andet forhold i forbindelse med opladningen, som må siges at være en fordel, idet kun ca. 75 % af den strøm vi fodrer batterierne med, reelt bliver lagret i AGM-batteriet, hvorimod det samme tal for lithiumbatteriet ligger helt oppe på 98-99%. Lithiumbatteriet vil desuden kunne oplades dobbelt så hurtigt som et AGM-batteri, hvis samme ladestrøm anvendes.
 
  • Levetid – hvor længe et batteri holder, er selvfølgelig svært at sige, idet brugsmønsteret og hvordan man vedligeholder det, har stor indflydelse på levetiden. Generelt kan man dog sige, at et lithiumbatteri typisk vil kunne klare 4-5 gange flere afladninger/opladninger end et AGM-batteri. Altså vil den teoretiske levetid være 4-5 gange så lang.
 
  • Økonomi – prisen for et 100 Ah AGM-batteri ligger omkring kr. 1800,-, hvorimod et lithiumbatteri i samme størrelse koster ca. kr.  7500,-.  Prisforskellen kan til en vis grad forklares med, at det er et stykke betydeligt mere avanceret ”mekanik” man anskaffer sig, når man køber et lithiumbatteri i stedet for et AGM-batteri. Lithiumbatteriet er udstyret med et sikkerhedssystem (BMS), der bl.a. overvåger temperaturen (forhindrer overophedning/selvantændelse), strøm og spænding, ladningstilstand/afladningsdybde og helbredstilstand. Desuden skal det med i betragtningen at lithiumbatteriets levetid er op til 5 gange længere end AGM-batteriets – og så passer regnestykket jo alligevel.   
Det skal til slut bemærkes, at anvender man inverter sammen med batteriet, skal denne være med softstart, for at undgå at der trækkes for stor en strøm i startøjeblikket. Hvis dette sker, vil batteriets sikkerhedssystem lukke ned for batteriet.
Alt i alt må man konkludere at der er store fordele ved lithiumbatteriet, så skulle man stå i den situation at ens gamle batteri er defekt, og man skal ud og investere i et nyt, eller man ved køb af en ny camper ønsker at opgradere bodelsbatteriet og få alle de beskrevne fordele med, så er valget vel egentlig ikke så svært.
 
Læs mere om hvordan vi bruger cookies